PËRFITIMET E PESHKUT PËR FËMIJËT

Peshku është ushqyes dhe një burim i madh proteinash për fëmijën tuaj. Përveç proteinave, vitaminave dhe mineraleve me cilësi të lartë, peshku është gjithashtu një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të shëndetshme omega-3, si acidi docosahexaenoic (DHA), të cilat janë thelbësore për zhvillimin e trurit, sistemit nervor dhe shikimit të një fëmije.
Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave thotë se: “Peshqit janë pjesë e një modeli të të ushqyerit të shëndetshëm dhe ofrojnë lëndë ushqyese kryesore gjatë shtatzënisë, ushqyerjes me gji dhe fëmijërisë së hershme për të mbështetur zhvillimin e trurit të një fëmije me :
• Omega-3 (quhet DHA dhe EPA) dhe yndyrna omega-6
• Hekur
• Jod (gjatë shtatzënisë)
• Kolinë

Kolina gjithashtu mbështet zhvillimin e palcës kurrizore të foshnjës. Peshku siguron hekur dhe zink për të mbështetur sistemin imunitar të fëmijëve. Peshku është një burim i lëndëve të tjera ushqyese si proteina, vitamina B12, vitamina D dhe selenium gjithashtu”.
Acidi dokosaheksaenoik (C22:6 n − 3, DHA) dhe acidi arachidonic (C20:4 n-6, AA) janë dy acidet yndyrore të pangopura me zinxhir të gjatë (PUFA) në qumështin e njeriut.

Tek njerëzit, ato janë përbërës themelorë të membranës qelizore dhe luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e neuriteve dhe transmetimin e sinjalit. Rëndësia e tyre si për foshnjat e parakohshme ashtu edhe për ato të lindura është demonstruar nga prova të ndryshme klinike. Plotësimi i DHA dhe AA tregon për ndikime të dëshirueshme në zhvillimin vizual dhe kognitiv në jetën e hershme dhe shoqërohet gjithashtu me përfitime të mundshme në shëndetin e mëvonshëm”.
Peshqit yndyrorë si salmoni dhe trofta shërbejnë si burime të shkëlqyera të vitaminës D për të mbështetur kockat dhe dhëmbët e foshnjës tuaj. (Ushqime të tjera si toni, vezët, mëlçitë dhe produktet e fortifikuara me vitaminë D si kosi dhe tërshëra janë gjithashtu burime të shkëlqyera të vitaminës D për t’u ofruar si ushqime të përshtatshme për foshnjat.)
Ekzistojnë gjithashtu disa kërkime që sugjerojnë se konsumimi i peshkut gjatë viteve të hershme mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve alergjike si astma dhe ekzema.

Shmangni peshqit me mërkur të lartë

Një fakt që duhet përmendur në lidhje me konsumimin e peshkut është mundësia e ndotjes së peshkut me mërkur.
Shumica e ekspertëve pajtohen se përfitimet e të ngrënit të peshkut më të sigurt të shmangin rreziqet e mundshme. Mërkuri në doza të larta në foshnjëri mund të kontribuojë në probleme neurozhvilluese, kështu që rekomandohet të jeni të ndërgjegjshëm dhe të zgjidhni peshk me përmbajtje të ulët mërkuri.
Zgjedhjet që duhen shmangur përfshijnë:
• Tilefish
• Peshku shpatë
• Peshku portokalli

Opsionet e peshkut me mërkur të ulët për fëmijën
Të mendosh për përmbajtjen e mërkurit të peshkut mund të jetë e lodhshme, por në fakt ka shumë peshq me mërkur të ulët. Disa opsione me mërkur të ulët përfshijnë:
• Salmonin
• Sardelet
• Trofta
• Tuna
• Kodi (Code Fish)
• Tilapia

Marrja e rekomanduar e ushqimeve të detit për foshnjat është në porcione të vogla prej 1 once, të një shumëllojshmërie peshqish dhe butakësh me pak mërkur, 1 deri në 2 herë në javë.
• Salmoni është një opsion peshku me sasi të ulët të mërkurit, me shumë lëndë ushqyese dhe mund të shërbehet 1-2 herë në javë për foshnjat që fillojnë ushqime të ngurta. Më pëlqen të shtoj ushqim deti në dietën e të voglit tim për t’u siguruar që ata marrin shumë vitaminë D dhe yndyrna të shëndetshme si DHA, ku salmoni është padyshim një prej tyre.
• Sardelet
Sardelet janë një ushqim energjik për foshnjat për shkak të përmbajtjes së tyre të acidit yndyror omega-3, DHA, hekurit dhe zinkut. Ato përmbajnë gjithashtu proteina, kalcium, vitaminë B dhe vitaminë D. Janë një nga ushqimet më të preferuara për t’u rekomanduar, sepse përmbajnë shumicën e të gjithë lëndëve ushqyese kritike që kanë nevojë të vegjlit tanë kur fillojnë ushqimet e ngurta. Ata janë gjithashtu një nga peshqit me përmbajtjen më të ulët të mërkurit, që do të thotë se janë një opsion më i sigurt i ushqimit të detit! Sardelet janë peshq, prandaj monitoroni për ndonjë alergji kur t’i provoni ato. Mundohuni të blini versione pa kripë të shtuar për një përmbajtje më të ulët të natriumit. Disa mënyra të shkëlqyera për t’i shërbyer sardelet janë tua vendosni paraprakisht në një lugë dhe t’i lejoni fëmijës tuaj të ushqehet vetë, ose ta aplikoni sipër në tost.


Markat e rekomanduara të peshkut
Rekomandohet Wild Planet Foods dhe Safe Catch për peshk të pakët me mërkur, të konservuar që nuk ka opsione kripe të shtuar!

Peshku: Alergjenët kryesor
A e dini se peshqit me pendë dhe butakët konsiderohen si dy alergjenë kryesorë të ndryshëm? Peshku me pendë i referohet peshqve të tillë si salmoni, merluci dhe sardelet, ndërsa karkalecat, gaforret dhe karavidhetë konsiderohen butak.
Kjo do të thotë se nëse fëmija juaj është alergjik ndaj butakëve, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të jetë alergjik ndaj peshkut me pendë. Dy llojet e peshqve janë biologjikisht të ndryshëm. Të dyja llojet rekomandohen të provohen herët dhe shpesh, kur fëmija juaj po zhvillon të gjitha shenjat e gatishmërisë zhvillimore për fillimin e ushqimeve të ngurta rreth gjashtë muajsh.
Peshku konsiderohet si një nga 9 alergjenët kryesorë.
Shënim: Kockat e peshkut mund të jenë një rrezik mbytjeje. Sigurohuni që jeni duke pastruar me kujdes kockat kur i ofroni peshk fëmijës tuaj!

Lini një Përgjigje