Nutrientë të rëndësishëm tek bebet, fëmijët dhe të rriturit

Të ushqyerit është procesi i sigurimit ose marrjes së ushqimit të nevojshëm për shëndetin dhe rritjen. Çdo gjë që ne futim në trupin tonë përbëhet nga lëndë ushqyese: karbohidrate, proteina dhe yndyrna, si dhe mikroelemente të tilla si natriumi, sheqernat dhe vitaminat. Ndërsa hamë, ne mund t’i llogarisim ato lëndë ushqyese në mënyrë që të kontrollojmë dietën dhe shëndetin tonë (më lehtë të thuhet se sa të bëhet ndonjëherë).

Ju mund të rrisni ose ulni lëndët ushqyese në varësi të qëllimeve tuaja të marrjes ditore. Përqindja e vlerës ditore (%DV) tregon se sa lëndë ushqyese ka në një porcion ushqimi. Një porcion ushqimi bazohet në sasinë e ushqimit që zakonisht hahet në të njëjtën kohë. Faktorë të tjerë mund të ndikojnë gjithashtu në %DV tuaj si mosha, gjinia, gjatësia, pesha dhe niveli i aktivitetit fizik.

Bebet, fëmijët dhe të rriturit i kanë të domosdoshme këto nutrientë :

 • Kalciumi

Ndihmon në ndërtimin e kockave dhe dhëmbëve të fortë .

 • Yndyrërat

Krijon energji, ndihmon zhvillimin e trurit , mban lëkurën dhe flokët të shëndetshëm dhe mbron nga infeksionet.

 • Folate

Ndihmon ndarjen e qelizave.

 • Hekuri

Ndërton qelizat e gjakut dhe ndihmon zhvillimin e trurit. Foshnjat që ushqehen me gji, nënat  duhet të marrin suplemente hekuri.

 • Proteina dhe karbohidrate

Ato sigurojnë rritjen e energjisë dhe rezistencës trupore.

 • Zinku 

Ndihmon qelizat të rriten dhe të riparohen.

Gjithashtu kemi nevojë për vitamina të tilla si:

 • Vitamina A

Mban lëkurën, flokët , shikimin dhe sistemin imunitar të shëndetshëm.

 • Vitamina B1 (tiaminë)

 Ndihmon trupin të kthejë ushqimin në energji.

 • Vitamina B2 (riboflavin)

Ndihmon trupin të kthejë ushqimin në energji dhe mbron qelizat nga dëmtimi.

 • Vitamina B3 ( niacin )

 Ndihmon trupin të kthejë ushqimin në energji dhe të përdorë yndyrnat dhe proteinat.

 • Vitamina B6 . Mban trurin dhe sistemin imunitar të shëndetshëm.
 • Vitamina B12 . Mban të shëndetshme qelizat nervore dhe të gjakut dhe e bën ADN-në — materialin gjenetik në çdo qelizë.
 • Vitamina C

 Mbron nga infeksionet, ndërton kocka dhe muskuj dhe ndihmon në shërimin e plagëve.

 • Vitamina D

 Ndihmon trupin të absorbojë kalciumin nga ushqimi dhe mban kockat dhe dhëmbët të shëndetshëm. Foshnjat që ushqehen me gji mund të kenë nevojë për një shtesë D.

 • Vitamina E

Mbron qelizat nga dëmtimi, dhe forcon sistemin imunitar.

 • Vitamina K

Parandalon mpiksjen e gjakut.

Lini një Përgjigje