Ushqimi Organik vs Ushqimi Jo Organik

Ju ndoshta keni të paktën një mik ose të njohur që lavdëron të ngrënit e një diete organike dhe ju ndiheni keq me veten tuaj mbi mënyrën e të ushqyerit. Ose ndoshta keni lexuar pak për përfitimet e ushqimit organik dhe dëshironi ta provoni, por nuk jeni të sigurt nëse ia vlen.

Çfarë është ushqimi organik?


Ushqimi organik rritet dhe prodhohet pa përdorimin e pesticideve, kimikateve artificiale ose komponentëve të modifikuar gjenetikisht (GM) që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tonë. Produktet e kafshëve si vezët, djathi dhe mishi mund të jenë gjithashtu organike. Vezët që janë të certifikuara organike vijnë nga pula me rreze të lirë dhe jo nga ato të mbyllura në kafaz, dhe mishi organik është pa hormone dhe antibiotikë.
Ndërsa ushqimi organik nuk rritet ose prodhohet duke përdorur kimikate, ai mund të përmbajë ende mbetje pesticidesh që gjenden në mjedis.


Çfarë është ushqimi jo organik?


Ushqimi jo organik – i njohur gjithashtu si ushqim konvencional – në përgjithësi rritet duke përdorur pesticide dhe kimikate artificiale. Këto kimikate sintetike zvogëlojnë humbjen e ushqimit pasi rrisin prodhimin e ushqimit për të garantuar furnizim adekuat. Ushqimi jo organik mund të ketë edhe komponentë GM, ndërsa mishi jo organik mund të përmbajë hormone dhe antibiotikë.


Cilat janë ndryshimet më të mëdha midis ushqimeve organike dhe jo organike?


Dallimet kryesore midis ushqimeve organike dhe jo organike janë prania e kimikateve sintetike dhe çmimi. Ushqimi organik mund të kushtojë deri në 50% më shumë se ushqimet jo organike. Kjo mund të jetë për shkak të rritjes së kostos së prodhimit të ushqimit organik ose për të ndihmuar në mbulimin e humbjeve të të korrave ose kostos së çertifikimit.

Cilat janë përfitimet e ushqimit organik?


Pesticidet kimike kanë treguar se kanë një sërë efektesh negative në shëndetin tonë, duke përfshirë rritjen e rrezikut të kancerit, uljen e fertilitetit, ndikimin në sistemin nervor dhe endokrin. Antibiotikët dhe hormonet e përdorura në blegtori mund të jenë po aq të dëmshëm, duke shkaktuar pasoja që variojnë nga reaksionet alergjike deri te cistet ovariane. Komponentët OMGJ në ushqim mund të shkaktojnë gjithashtu reaksione dhe efekte të tjera negative shëndetësore shpesh deri në kanosje të jetës.


Një përfitim tjetër i bujqësisë organike është se mbron mjedisin duke kursyer energjinë, ujin dhe tokën. Por ne gjithashtu duhet të kemi parasysh se bujqësia organike kërkon më shumë tokë për të prodhuar të njëjtën sasi të korrave në krahasim me bujqësinë jo organike.
Lidhur me përfitimet ushqyese të ushqimit organik, disa studime kanë zbuluar se ushqimi organik përmban nivele më të larta të vitaminës C dhe mineraleve, si magnezi dhe hekuri.


Ju lutemi vini re: Këshillat në të gjithë këtë artikull shërbejnë si informacion i gjerë dhe nuk duhet të zëvendësojnë asnjë këshillë që ju është dhënë nga mjeku juaj.


KURIOZITET :


Ushqimi organik/ ushqimi ekologjik ose ushqimi biologjik janë ushqime dhe pije të prodhuara me metoda që përputhen me standardet e bujqësisë organike. Standardet ndryshojnë në mbarë botën, por bujqësia organike përmban praktika që qarkullojnë burimet, promovojnë ekuilibrin ekologjik dhe ruajnë biodiversitetin. Organizatat që rregullojnë produktet organike mund të kufizojnë përdorimin e pesticideve dhe plehrave të caktuara në metodat bujqësore të përdorura për prodhimin e produkteve të tilla. Ushqimet organike zakonisht nuk përpunohen duke përdorur rrezatim, tretës industrialë ose aditivë ushqimorë sintetikë.

Lini një Përgjigje