Si të ndihmoni një Picky Eater (Nazeli): 7 hapa të thjeshtë

 1. Shikoni çfarë i thoni fëmijës
  “Nazeli” mund të jetë një fjalë e mirë për të përshkruar tendencat që po vëreni me ushqyerjen e fëmijës suaj, por nuk është një përshkrim që ne duam që fëmija juaj ta përvetësojë. Nëse fëmija juaj arrin të kuptoj se ai shihet si nazeli, ka më shumë gjasa që ai të vazhdojë të demonstrojë zakone të tilla.

Në vend që të përdorni fjalën nazeli për të përshkruar mënyrën se si hanë, përpiquni ta inkurajoni fëmijën tuaj dhe t’i ndihmoni ata të adoptojnë një mentalitet tjetër kur bëhet fjalë për ushqimin e tyre.

 1. Mos hiqni dorë nga pritshmëritë tuaja
  Ju do të punoni shumë për të ndihmuar nazelinjtë tuaj. Do të kushtoni shumë këmbëngulje, përpjekje dhe kohë. Kjo është e lodhshme sigurisht. Por fëmija juaj është me fat që ka një prind që dëshiron t’ia lehtësojë ushqyerjen.

Puna është se fëmija juaj po ha ashtu siç ha për një arsye. Shpesh nuk ka zgjidhje të lehta. Edhe kur jeni duke bërë gjithçka siç duhet, mund të duhet ende pak kohë që fëmija juaj të ndihet rehat për të provuar ushqime të reja.

Kjo për disa arsye.

Së pari, fëmija juaj ka të ngjarë ta ketë shumë praktikë të hajë ashtu siç ha. Mund të duhet pak kohë që ata të mësojnë se mund të hanë me qetësi dhe besim një shumëllojshmëri ushqimesh.

Së dyti, të rinjtë që hanë nga pak kanë nevojë për shumë mundësi ekspozimi ndaj një ushqimi të ri përpara se të vendosin ta hanë atë. Nazelinjtë mund të kenë nevojë për dy ose më shumë ekspozime përpara se të ndihen gati për të ngrënë.

Jini të durueshëm dhe këmbëngulës.

Mos supozoni se vetëm për shkak se diçka që keni provuar disa herë nuk ka funksionuar ende, nuk do të funksionojë fare.

 1. Shërbejini rregullisht ushqime të reja
  Shërbejini rregullisht fëmijës suaj ushqime të reja – edhe nëse nuk i hanë, edhe nëse nuk duan t’i hanë kurrë.

Shërbimi i ushqimeve të reja i jep mesazhin se ai mund të hajë ushqime të reja, se duhet t’i hajë ato. Gjithashtu i jep fëmijës tuaj mundësinë të provojë ushqime të reja kur të jetë gati.

Në mënyrë ideale, ushqimi i ri mund të jetë në pjatën e fëmijës suaj së bashku me pjesën tjetër të vaktit të tij. Nëse nuk ndihen rehat të kenë një ushqim të ri në pjatën e tyre, atëherë prisni.

 1. Lejojini të kenë rehatinë e tyre
  Shumica e ngrënësve jashtëzakonisht nazelinj kanë aversion të fortë ndaj ushqimit dhe ankth për të ngrënë ushqime të reja.

Ne duam të zbërthejmë ngërçet e fëmijës tuaj dhe në vend të kësaj t’i ndihmojmë ata të ndihen të inkurajuar dhe të aftë kur bëhet fjalë për të provuar ushqime të reja.

Gjeni se çfarë e motivon dhe e tërheq fëmijën tuaj. Mund të jetë gatimi, të mësuarit për ushqimin në libra ose në shfaqje televizive, duke luajtur me ushqimin, duke rritur një kopsht ushqimesh, duke bërë arte dhe eksploruar për ushqimin, eksperimente ose blerje ushqimore.

 1. Krijo konsistencë me oraret e vakteve
  Nëse ka një gjë që kam mësuar në punën time me ngrënësit nazelinj është se ata kanë shumë ankth kur bëhet fjalë për vaktet dhe çdo gjë që lidhet me të ngrënit. Për ta bërë këtë më të rehatshme për ta, është e dobishme të krijoni konsistencë me oraret e vakteve.

Mendoni për kohën e ngrënies dhe gjithçka që ndodh para, gjatë dhe pas vakteve. Të qenit konsistent me orarin e vaktit lejon që oreksi i fëmijës suaj të rregullohet dhe të ndërtohet në mënyrë që ata të vijnë në tryezë të uritur dhe gati për të ngrënë. Të qenit në përputhje me rutinën e vaktit e ndihmon fëmijën tuaj të përgatitet se çfarë të presë. Të dyja mund ta bëjnë ushqyerjen më të lehtë dhe të rrisin suksesin kur u ofroni ushqime të reja.

 1. Mos u trembni
  Si nënë, e di sa stresuese është kur fëmija juaj nuk ha. Çështja është se të mërzitesh për këtë nuk e ndihmon fëmijën tënd. Në fakt, mund ta bëjë edhe më të vështirë të hanë për ta. Fëmijët e kuptojnë stresin tonë dhe kjo është gjëja e fundit që duam në tryezë. Ankthi ynë ushqen të tyren. Stresi ynë çon në stresin e tyre, dhe stresi shtyp oreksin. Kjo nuk e bën më të lehtë të ngrënit!

Gjëja më e mirë që mund të bëni për fëmijën tuaj është t’i ndihmoni ata të ndihen të qetë, rehat dhe të sigurt gjatë vakteve. Kjo fillon me ju.

 1. Kërkoni suport për veten tuaj
  E di që je shqetësuar dhe frustruar. Mund të jetë konfuze, e frikshme dhe dërrmuese për të realizuar të gjitha këto vetë. Ushqyerja e fëmijëve është mjaft e vështirë dhe kërkon kujdes ekstrem. Nëse po kërkoni më shumë mbështetje – dikë që t’i përgjigjet pyetjeve tuaja dhe të konfirmojë se jeni në rrugën e duhur – le të flasim së bashku!

Për më tepër këshilla të personalizuara më kontaktoni në Instagram @gerta.receta_baby!

Lini një Përgjigje