Buka – Cilen duhet ti japim femijes?

Tradicionalisht, buka përbëhet nga tre pjesë pas pjekjes: korrja, tulja dhe farat ne te nese ka. Ne duhet ta dimë këtë për të kuptuar ndryshimin dhe cila buke është më e shendetshme per femijet tane. Ndaj prej ketyre ne dallojme qe gjeresisht konsumohen buka e bardheose buka me grurë të plotë ose ajo qe quhet integrale (seshte gje tjeter vecse miell i perbere nga te gjitha pjeset perberesve te grurit pa i hequr asnje pjese).

Një bukë e shëndetshme, e perbere nga gruri i plote, ka shume arsye qe eshte me e shendetshme per tu konsumvarer ne cdo vakt te femijeve tuaj. Ajo bën mirë për mëngjes, drekë dhe mbrëmje.


Por, a eshte buka qe u japim femijve aq e shëndetshme sa do të donim? Le te hedhim një vështrim në rendesine e bukës, veçanërisht të destinuar për fëmijët.
Një vakt me bukë e bën një stomak të vogël të punoj me mirë dhe të ndihet i ngopur deri në vaktin tjetër.

Duke zgjedhur një bukë që përmban miell integral nga gruri i plote (fullcorn) dhe mundësisht me fara te ndryshme ne te, ju siguroni një furnizim të mire me energji per femijen tuaj. Arsyeja është se karbohidratet në miell dhe farat i rrisin vlerat proteinike, fibrat që kontrollojnë shume mire sheqerin në gjak dhe vitaminat.
Buka është gjithashtu një burim i mirë i acideve yndyrore të shëndetshme, hekurit dhe vitaminave B.


Përdorni sa më shumë bukë integrale nga gruri i plote. “Shkalla e bukës” në çantën e bukës preferohet që të ketë tre ose katër fusha të errëta që tregon sesa sesa permbajtje te lartë të grurit të plotë ndodhet në të si dhe fara të ndryshme shtesë qe i rrisin sasinë proteinike dhe të fibrave.Ju rekomandoj ti jepni femijes bukë nga gruri i plotë. Qëndroni larg shijeve me shumë gluten ose sheqer të shtuar. Në përgjithësi, mielli që përmban buka përcakton se sa i shëndetshëm është.

Fibra ndihmon sistemin e zorrëve të punojë dhe largojë mbeturinat.
Ushqyerja me buke mbështes gjithashtu shëndetin e mirë të zemrës.
Sasia ne dite duhet te jete 2 ose 3 feta të vogla buke (70 g) në ditë per femijet qe kane nisur te hane ushqimet me buke.

One Comment

  1. Pingback: Buka – Cilen duhet ti japim femijes? — Receta BABY | Mon site officiel / My official website

Lini një Përgjigje