Kur i përdoret furrça e dhëmbeve femijës?

Higjena orale fillon shume heret, që në momentin kur duket dhëmbi i parë që po del, pavarësisht në cilën moshë të fëmijës.

Lajani gojën fëmijës çdo mengjes dhe darkë për të patur dhënë të shëndetshëm dhe një buzëqeshje të përhershme.

Disa keshilla sipas grupmoshave per higjenen orale.

0-2 vjeç: Beja larjen e dhembeve nje zakon te mire femijes

 • Perdor nje furce te vogel dhe te bute dhe fillo laj gojen femijes direkt kur fillon shfaqet dhembi i pare.
 • Lëreni që furça e dhëmbëve të jetë perpara syve gjithmonë .
 • Lëreni fëmijën në fillim. Përfundimisht, fëmija mund të ulet në prehër të të rriturit ose qendroj ne stol ose nese është shume i vogel te mbahet në krah.
 • Vogëlushët nuk mund të pështyjnë, kështu që është e rëndësishme të kufizoni sasinë e pastës së dhëmbëve qe do t’i perdorni.

3-5 vjeç: Edhe dhembet e qumshtit te femijes duhen lare

 • Lëreni fëmijën të qëndrojë në një karrige dhe ndihmoje femijën të mesoj të mbaj furrçen dhe si ta perdor në menyrën e duhur atë. Mund ta hap buzën me njërën dorë, ndërsa me tjetrën të përdor furrçën.
 • Dhembet duhet të lahen si brenda, jashtë dhe në sipërfaqen e përtypjes.
 • Pyesni klinikën dentare nëse doni të dini nëse furça e dhëmbëve është e mirë apo ajo e duhura
 • Të rriturit e kanë përgjegjësin për llojin e furçës së dhëmbëve që do ti blejmë fëmijve. Zgjidhni ato të butat.

6-12 vjeç: Shume dhembe te rinj

 • Gjatë kësaj periudhe, dalin shumë dhëmbë të rinj dhe të përhershëm.
 • Dhembi i parë i përhershëm bie në moshën 6 vjeç. Lajeni dhëmbin që do dali pas ketij menjëherë që në momentin sa del, veçanërisht sipërfaqen e përtypjes.
 • Pyesni klinikën dentare nëse doni të dini nëse furça e dhëmbëve është e duhura, dhe nëse është e nevojshme përdorimi i fijetve dentare.

Lini një Përgjigje