Kur fëmija është në vështirësi për të dal jashtë?

A është fëmija juaj i grindur, i paqetë dhe ka problem me të dalin jashtë?
A është dalja jashtë e tij jo e rregullt dhe e vështirë? Atëherë kjo është për shkak të mënyrë së ushqyerjes. Një rregull i mirë thelbësor është që të ndihmoni fëmijën të pi mjaftueshëm ujë apo lëngje dhe të kryej sa më shumë lëvizje dhe aktivitet.
Më poshtë do të gjeni disa këshilla për të ndihmuar fëmijët e vegjël që kanë barkun të fytyrë dhe sdalin dot jashtë.
Ka shumë arsye se përse ndodh kjo.
Një bebe për shembull kur kalon nga qumështi i gjirit tek qumështi formulë.
Në këtë moment duhet të kuptoni që dalja jashtë do jetë pak e vështirë për disa ditë deri në momentin që zorra të bëhet gati të mësohet me ndryshimin.

Cilat janë shenjat që të kuptoni që fëmija është bërë kaps
Fëmijët e vegjël që pijnë qumësht gjiri, rrallë kanë vështirësi për të dalë jashtë. Ndërsa ata që nuk pinë qumësht gjiri ndodh që kanë këto shenja që tregojë se janë bërë kaps sepse nuk dalin normalitet jashtë:

• Fëmija nuk ka oreks, nuk do të haj, duket direkt që ka dhimbje, barku është i fryrë.
• Femija shtrëngohet që të mund të stimuloj jashtëqitjen
• Duket që ka dhimbje dhe fëmija është vazhdimisht i grindur veçanërisht kur tenton të dal jashtë.
• Perreth fshikëzës së jashtëqitjes ka të çara të gjakosura dhe i japin dhimbje.
• Kur fëmija del jashtë rrallë nga e zakonshmja

Provo si në vijim më poshtë nëse fëmija ka probleme me daljen jashtë:

• Masazho barkun e fëmijës me kujdes dhe butësisht me lëvizje rrotulluese (me pëllemben e dorës) nëse e shikon që fëmijës i pëlqen kjo gjë. Nëse jo, atëherë ndalo mos ja bën.
• Bëji fëmijës një dush të ngrohtë dhe beji masazh barkut të tij teksa shtrihet në govatë. Edhe këtu vlen këshilla, që ndiq fëmijën nëse kjo gjë i pëlqen.

• Vendose fëmijën përmbys me gjunjët të mbledhura te barku.

• Shtrije fëmijën me kurriz dhe luaj me këmbët lojën e biçikletës. Lëvizja këmbët në mënyrë rritmike me kujdes.
• Fëmijët që pijnë qumësht formulë, në këto raste duhet konsultuar me pediatrin.

Ushqimet në rastin e një barku të fryrë

• banane e pjekur (natyralisht)
• vaj ulliri
• lëngje dhe ujë mjaftueshëm
• dardhë
• pure kumbulle ose kajsie

Rastet kur duhet te shkoni te doktori janë nëse:

• fëmija ka kapllëk për një periudhë të vazhdueshme dhe ka shumë dhimbje
• fëmija mundohet midis kapllëkut dhe diares.
• fëmija është gjithë kohës i grindur sepse ka dhimbje se do të dal jashtë.
• fëmija pinë vetëm qumësht gjiri dhe prap se prap del jashtë vetëm pak fare, copza të forta
• kur fëmija ka probleme për një javë rresht.
• kur fëmija ka të prera barku

Duhet kontaktuar doktori nese femija ka probleme me të dalin jashtë dhe kur shikoni simptoma e mëposhtme:

• femija ka te vjella
• femija ka gjak apo sekrecione si qurre në zonen ku del jashte
• femija ka shume shimbje barku
• femija ka djerse te frohta dhe ka barkun e fryrë

Mos prit më!

One Comment

  1. Eshte shume e rendesishme qe fëmijës to behet masazh te barku me vaj bebesh per te ndihmuar zorret qe femija te dal jashtë

Lini një Përgjigje