Cilat janë zakonet e mira që duhen mësuar në tryezë?

Sjelljet në tryezë janë zakone që ndërtohen gjatë gjithë jetës. Të vegjlit dhe fëmijët e vegjël nuk kanë kontrollin e impulsit, durimin ose aftësinë për të kontrolluar sjelljen e tyre që kanë fëmijët më të mëdhenj dhe të rriturit. Vetëm në moshën 4 ose 5 vjeç, fëmijët e vegjël mund të kontrollojnë më vazhdimisht sjelljen e tyre.

1. Modeloni sjellje të mira. Nëse dëshironi që vogëlushët tuaj t’ju kënaqin dhe të jenë si ju, mënyra më e mirë për t’i bërë ata të sillen në tryezë është t’i tregoni se si duhet të bëjnë sjellje të caktuara në tryezë – mbani bisedat pozitive dhe shmangni kritikat, për shembull. Qëllimi juaj është të demonstroni sjellje të përshtatshme dhe të duhurat për ta, por prisni që do të duhet përsëritje e vazhdueshme gjatë gjithë kohës që truri i një fëmije të zhvillojë lidhjet për ta ndihmuar atë të kuptojë dhe të jetë në gjendje të zbatojë sjelljet për të cilat po përpiqeni t’u mësoni.

2. Pranoni gabimet. Ju gjithashtu mund t’i tregoni fëmijës tuaj se edhe të rriturit kanë probleme të sillen mirë gjatë gjithë kohës dhe se qëllimi është të përpiqeni për më të mirën. Nëse e gjeni veten duke rrëshqitur, kthejeni atë në një mësim duke kërkuar dhe pranuar falje.

3. Bëhu shoqëri e mirë gjatë vakte. Përqendrohuni në shijimin e vakteve së bashku. Mos e përdorni telefonin, mos shikoni televizor ose mos u kujdesur për gjëra të tjera kur është koha edhe ju t’ i bashkoheni vaktit.

4. Bëjini sjelljet një zakon. Kur prezantoni një sjellje, jini të qëndrueshëm: Vendosni dhe përsëritni pritshmëri të qarta dhe përdorni përkujtues për t’i përforcuar ato. Për shembull, prisni që me durim dhe shpesh ta nxisni fëmijën tuaj të përdorë “ju lutem” dhe “faleminderit”. Konsideroni të vizatoni figura të thjeshta ose të përdorni foto për të shpjeguar rregullat për kohën e vaktit, si p.sh. bizelet në pjatë (jo në dysheme).

5. Praktikë e pritjes në tryezë. Mos prisni që fëmija juaj të qëndrojë ulur për më shumë se disa minuta – deri në 10 minuta maksimumi. Ja një strategji për ta ndihmuar atë të praktikojë pritjen dhe uljen në tryezë: Vendosni një kohëmatës të madh ku ajo mund të tregojë qartë kohën duke numëruar mbrapsht. Filloni me shtesa të vogla të kohës dhe gradualisht rrisni kohën që kërkoni nga fëmija juaj të qëndrojë në tryezë. Gjithashtu jepini fëmijës diçka për të bërë ndërkohë që pret, si p.sh. të këndojë në heshtje një këngë, të vizatojë një pikturë ose të numërojë të gjitha pirunët në tryezë.

6. Vini re sjelljen e mirë. Komentoni kur shihni fëmijën tuaj duke u përpjekur të sillet mirë në tryezë. Ju mund të thoni, “Unë e di se është e vështirë të ulemi ende ndërsa hamë dhe e shoh që po përpiqeni.”

7. Mos e teproni me lavdërimet. Lavdërimi i shëndetshëm është specifik dhe i fokusuar në përpjekjet e fëmijës suaj. Ndihmojeni fëmijën tuaj të kuptojë se motivimi pas sjelljes së mirë është t’i bëjë vaktet të këndshme. Për shembull, “Unë vërej se sa shumë po punoni për të dëgjuar – është e rëndësishme të flisni me radhë.”

8. Praktikoni mirënjohjen. Disa familje bëjnë një lutje me vakte. Edhe nëse nuk jeni fetar, vaktet janë një mundësi për të praktikuar dhe modeluar mirënjohjen. Duke shprehur mirënjohje për ushqimin, personin që e përgatiti atë dhe mundësinë për ta ndarë atë së bashku, ju mësoni fëmijën tuaj të jetë mirënjohës dhe të kuptojë se vakti familjar është një rast i veçantë.

@recetababy

Lini një Përgjigje