Nevoja për gjumë sipas moshës

Mosha e fëmijës-Nr. Total i Oreve-Gjumi natën

  • 1-3 muajsh – 16-19 ore – **
  • 4-6 muajsh – 13-16 ore – 5-8 ore
  • 6-12 muajsh – 12-16 ore – 8-12 ore
  • 1-3 vjeç – 12-15 ore – 9-12 ore
  • 4-6 vjeç – 10-12 ore – 9-12 ore

*Mos harro, qe çdo fëmijë eshte i ndryshem kur behet fjale per gjumin, sasine e oreve qe fle. Por e rendesishme qe te mundohemi ti ruajme sa me shume keto ore gjume per femijen, e mos te lejojne qe femija te shkoj poshte ketyre oreve te caktuara.

** Çdo fëmijë fle 1- 3 ore ne çdo vakt gjumi te tij dhe me gjate se tre ore gjate nates teorikisht. Nese femija fillon te før me gjate gjate nates, kjo fillon pas 3 muajve te pare, por ka raste edhe perpara, varet nga fëmija.

*** Keshillohet shume qe femija te fle ne karrocë perjashta ne ajer te paster, nese eshte i siguruar. Por nuk duhet ta ndani vemendjen prej tij.

*** Vendin ku femija do fle duhet ta siguroni dhe ta beni te pershtayshem per femijen. Perpiquni ti krijoni rutine fikse fëmijës per ta vene ne gjume, kjo do ta ndihmonte qe truri i tij i vogel te mesohej me kete gje, e ta pranoj me lehte momentin e gjumit.

**** Femijes mund ti mësoni nje arush kukull, apo mbulese te vogel, ta mbaj teksa fle, kjo do ti bej ata te ndihen me te sigurtë e të kenë më pak frike kur i vendosni ne krevatin e vet te flene.

Lini një Përgjigje